Fakta om motorcyklar

Uncategorized

Motorcyklar (i fortsättningen benämnd för MC) är en typ av fordon som har en motor och två eller tre hjul. Den här texten redogör för motorcyklar i allmänhet. Självklart kan detta intressera läsare som håller på med gokart stundtals.

Motorcykelns historia

Cykeln var föregångaren till motorcykeln. En motor är en enhet som omvandlar en viss form av energi till mekanisk energi (även kallat kinetisk energi). Först 1885 lyckades Gottlieb Daimler sätta upp en tvåhjuling med en encylindrig motor. Den fungerade dock inte särskilt bra utan två fransmän lyckades sätta ihop världens första motorcykel 1897; en trehjuling. Motorcykeln rönte stor framgång under andra världskriget då den var snabb, smidig och enkel att gömma undan från fienden. Många nutida motorcykelföretag har återlanserat populära motorcyklar med respektive design, exempelvis Harley Davidson. Den första motorcykeln hade med dagens mått varit klassad som en moped på grund av dess låga prestanda. Nedan följer en presentation av vad som krävs för att få köra motorcykel.

Vem får köra motorcykel och vilka grundkrav ställs på en motorcyklist?

Källan

Transportstyrelsen anger vilka krav som ställs på en motorcyklist. Vem som helst får köra motorcykel på inhägnat område, då det inte finns någon åldersgräns eller prestandagräns där. På allmän väg gäller dock vanliga regler enligt trafikförordningen. För att få köra lätt motorcykel med maximal slagvolym om 125 kubikcentimeter krävs det att man har fyllt 16 år och innehar ett giltigt A1-körkort. A2-klassen kräver 18 års åldersgräns. Den slutliga A-klassen kräver att föraren har fyllt 24 år under förutsättning att vederbörande inte sedan tidigare har ett motorcykelkörkort. En innehavare av ett A-körkort får köra vilken motorcykel som helst oberoende av slagvolym och tjänstevikt. Transportstyrelsen har satt denna höga ålder eftersom olycksstatistiken för unga personer (främst män) har varit beklämmande hög för effektstarka motorcyklar. Myndigheten har alltså valt att ge unga motorcykelfantaster möjlighet att vänja sig vid motorcykelåkande på lättare motorcyklar innan de får köra de snabbaste.

Är man 21 år fyllda och innehavare av ett B-körkort får man rätt att köra trehjulig motorcykel. Detta kan vara en bra väg för de som för tillfället inte har råd att ta A-körkort.

Varför ska man ta motorcykelkörkort och vad kostar det i genomsnitt?

Ett motorcykelkörkort kan kosta saftiga belopp. Enligt

experten Patrik Bergwall kan alla omkostnader tillsammans landa på 30 000 kronor. Man kan dock spara in mycket pengar om man har tillgång till privata körlektioner med till exempel en erfaren vän.

I punktform listas nedan fördelar med MC.

  • Det är roligt och har en hög grad av frihetskänsla. Alla dofter från naturen blir mer intensiva på MC:n än i en bil.
  • Det är häftigt. Många människor tycker att motorcyklar är de coolaste fordonen.
  • Det är enkelt och smidigt att parkera MC. På vissa ställen kan man till och med slippa betala parkeringsavgift.
  • Du slipper oroa dig för stenskott och immiga rutor.