Ta MC-kort

Uncategorized

Friheten många pratar om när man susar fram på landsvägarna på två hjul kan bara upplevas, inte beskrivas. Det är också många som drömmer om att ta MC-kort men aldrig blir färdiga till det. Men det behöver inte vara så svårt, bara man har koll på hur det går till. Man behöver heller inte göra allt på körskola, man kan övningsköra även privat med MC.

Först måste man ha körkortstillstånd, och detta ansöker man om hos Transportstyrelsen på deras webbsida. Man skickar in hälsodeklaration, synundersökning och ansökning. Ska man övningsköra privat måste man även ha en handledare och denne måste skicka in en ansökan. Att gå en teorikurs behövs inte för handledaren, men han eller hon måste givetvis ha ett giltigt körkort med A-behörighet själv.

För att övningsköra privat behöver man en motorcykel, mc-utrustning och godkänd hjälm, giltigt körkortstillstånd, godkänd handledare med handledarbevis, registreringsbeviset till hojen man kör samt en grönvit övningskörningsskylt som är väl synlig bakifrån. Här är det dessutom extra bra om man använder reflexväst. Man kan till och med ha reflexväst med tryck som säger “övningskörning” för säkerhets skull. Att beställa en eller ett par sådana är enkelt, smidigt och en billig försäkring om att synas lite lättare i trafiken.

Att tänka på vid privat övningskörning med MC är att handledaren måste sitta bakom föraren på samma cykel eller på en egen motorcykel. Det är inte tillåtet att övervaka övningskörning ifrån en bil.

För att få sitt körkort behöver man göra vissa utbildningar och prov. De första är riskettan och risktvåan. Det är riskutbildningar för att bromsa olycksstatistiken. Dessa kan man boka via en körskola. Det omtalade teoriprovet måste också klaras av. Det är samma sak som när man tar bilkörkort fast frågorna är anpassade för motorcyklister och deras perspektiv istället. Ett godkänt teoriprov är giltigt under ett år, så hinner du inte köra upp inom det året får du göra om teoriprovet.

Den dagen du gör din uppkörning ska både riskettan och risktvåan vara avklarade, samt du ska ha ett godkänt och giltigt teoriprov. Det gäller att komma förberedd till uppkörningen och ha med sig den utrustning som behövs. Har man inte det får man inte köra upp och man får heller inga pengar tillbaka. Det du behöver ta med dig till uppkörningen är legitimation, motorcykel med registreringsbevis, hjälm, skyddskläder likvärdiga MC-ställ alternativt MC-ställ, kraftiga stövlar/kängor, handskar och ryggskydd. Glöm heller inte att ryggskyddet ska vara i rätt storlek för dig, inte för smått eller för stort.

Klarar du din uppkörning får du helt utan handledare köra vart du vill efteråt, om du har egen MC förstås, och den där övningskörningsskylten behöver du inte längre. Reflexvästen kan dock ur trafiksäkerhetssynpunkt alltid vara bra att ha på sig