Bli en mekare av toppklass

Uncategorized

En av de roligaste aspekterna av att äga en motorcykel, är också att du som är extra begeistrad faktiskt kan meka med den och öka dess prestanda, precis som en dieselbil kan boostas av en dieseltrim och andra detaljer. Att meka med motorcykeln är ett stort intresse som många MC-ägare ägnar sig åt på fritiden, och även du som ännu inte är så haj på hur man gör, ska veta att övning ger färdighet.

Ett allmänt intresse för fordon är A och O

En person som vill lära sig bli en duktig MC-mekare, har ofta intresse för fordon rent generellt, vilket är helt klart fördelaktigt. Att ha en förståelse för motorer och smådelar, gynnar inte bara någon som vill meka med olika typer av motorcyklar, utan kan också komma till fördel om man vill ge sig i kast med andra fordon.

Börja smått med mindre projekt

Om du vill lära upp dig själv och ha något att testa olika projekt på, så kan det vara bra att skaffa en gammal MC att rusta upp – en MC som du har råd att göra misstag på utan att du är färdig att svimma av om du begår ett fel. Börja i liten skala genom att byta ut delar som bromsar, avlägsna rost eller laga små stenskott och dylikt. Allteftersom du avancerar, kommer du också att bli bekant med andra delar på hojen som kommer att ta dig vidare i din “mekarkarriär”. Ett bra tips är om ni är två eller om du har en erfaren person i din närhet som kan hjälpa dig och förklara de olika delarna och möjligheterna med dem.

En fördel med motorcykelägare är att de ofta tillbringar tid i grupp och ger sig ut på både det ena och det andra – tyvärr har vissa grupper fått dåligt rykte genom kriminell verksamhet och olagligt agerande. Dock är det bara ett fåtal det handlar om. Den gemensamma aspekten är ack så fördelaktig när du ska kontrollera ditt fartvidunder eller uppdatera det på ett eller annat sätt. Faktum är att MC-kulturen ofta innefattas av att man ska meka med sin hoj själv. Olika punkter som du bör hålla extra koll på och lära dig om hos din MC är:

  • Bromsar
  • Drivpaketet
  • Motorn

Här gäller det att skaffa sig de verktyg som krävs som du kan hitta hos bl.a auktoriserade MC-försäljare eller på nätet samt hos företag som säljer verktyg till vanliga bilar. Verktygen kan exempelvis vara:

  • Däckskiftare
  • Najtång
  • Kedjepress
  • Bromsluftare

Varva praktik med teori

Den praktiska biten är den mest väsentliga, men vill du bli än klokare, ska du läsa dig till kunskap emellanåt. Mixen av teori och praktik är den bästa och kommer att få dig att få en större förståelse snabbare. Börja läsa olika servicehandböcker om MC och kika in på nätet med jämna mellanrum där mängder av tips finns att få.

nullpoint