Att ha en motorcykel

Uncategorized

Under sommaren och tidig höst kan man se en hel del motorcyklar ute på vägarna. För den som en gång åkt motorcykel är det svårt att inte gilla känslan av att fara fram snabbt på vägarna. Men att köra motorcykeln kan vara farligt. Dessutom finns det en hel del man måste ha koll på innan man skaffar en sådan.

Måste man ha körkort för motorcykel?

Man kan tro att det inte skulle krävas något körkort för att få köra en motorcykel, eller att man får köra den så fort man har körkort för bil. Så är dock inte fallet. För att man ska få köra ett fordon som klassas som motorcykel måste man ha ett speciellt körkort för det. Man måste genomgå teoriprov och uppkörning, precis som för bilkörkort. Man måste också vara minst 18 år gammal för att kunna få körkortet. Man får dock åka med som passagerare även om man inte har något körkort alls. Även barn får åka som passagerare på en motorcykel.

Förvaring av motorcykeln

En motorcykel mår inte bra av att så ute i vilket oväder som helst. Den klarar sig bra på sommaren och hösten. Lite regn mår den inte dåligt av. Under vintern är det dock dags att ställa in cykeln. Den mår inte bra av snö och all kyla. Under vintern är det dessutom inte vidare roligt eller smart att åka. Man kan lätt köra omkull antingen i halka eller i lösgrus. Om man inte har ett eget garage kan ett alternativ vara att hyra ett förråd i Norrköping eller där man bor. Det gäller dock att man kollar upp om motorcykeln verkligen får förvaras där, samt om den alls får plats i förrådet. Man kan också sätta upp annonser om att man önskar hyra garageplats. Att ta ner motorcykeln i källaren på ett flerbostadshus kan låta lockande men det är sällan omtyckt. Det är en annan sak om man får tillåtelse av sin hyresvärd.

Olika typer av motorcyklar

Det finns flera olika typer av motorcyklar. Vissa av dem är lätta och andra tunga. Lätta motorcyklar kan ofta ha ett utseende som mer liknar speedwaycyklar.

Faror med att köra motorcykel

När det gäller körning med motorcykel finns det en hel del faror att tänka på. För det första är man som förare inte alls lika skyddad som när man sitter i en bil. På motorcykeln finns ingen kaross som tar smällen. Man har inte heller någon krockkudde. Därför är det viktigt att man bär den skyddsutrustning som finns. Man bör inte heller åka med bara ben eller i kortärmat. Då kan man få riktigt allvarliga brännskador om man skulle ramla av motorcykeln. Det gäller även för passagerare. En sak som är viktig att tänka på är att passageraren också ska ha hjälm, oavsett ålder.

nullpoint