Motorsporten Enduro

Uncategorized

Att kolla på sport, vare sig det är på tv eller på plats, är oftast mycket underhållande. Fotboll, friidrott och längdskidåkning är exempel på sporter som är populära och tar stor plats i media. Men vi får inte glömma att även motorsport har mycket att bjuda på, såsom den populära sporten Enduro.

Vad är Enduro?

Enduro, vars namn kommer från den spanska och italienska formen av det engelska ordet endurance, är en motorsport som går ut på att man kör en motorcykel på banor med en svår terräng. För att vinna måste man komma i mål på snabbast tid efter att ha kört rätt antal varv. Sporten är teknisk men medför också att man måste vara snabb och ha bra kondition. Enduro är väldigt populärt och har mest utövare bland motorcykelsporterna i Sverige. För att få vara med i så kallade Guldhjälmstävlingar, som är till för barn upp till 11 års ålder, måste man ha en Guldhjälmslicense. Vid 12 års ålder är det tillåtet att köra 85 cc motorcykel i typ-2 tävlingar. När man fyllt 13 blir det sedan okej att börja köra 125 cc tvåtakt samt 250 cc fyrtaktsmotorcyklar i speciella ungdomstävlingar. För att börja delta i vuxentävlingar som junior måste man ha fyllt 15 år och klassas som senior förare först vid 23 års ålder. I Sverige finns två tävlingsformer inom enduro – enduro typ 1 och enduro typ 2.

Novemberkåsan

Novemberkåsan är en svensk endurotävling som startade 1915 och körs varje år. Tävlingen, som är en av Sveriges mest populära motorcykeltävlingar, arrangeras av Svenska Motorklubben. För att få ta hem vandringstrofén Novemberkåsan måste man ha vunnit tre titlar. Den som har gjort det flest gånger är Joakim Ljunggren som har tre stycken vandringstroféer.

Utrustning

Om man ska köra enduro så behöver man förstås en enduromotorcykel. I tävlingar använder sig enduroförare av motorcyklar på 125-650 cc. Vilken maskinklass man kör i beror på vilken motor motorcykeln har. Det viktigaste med en enduromotorcykel är förstås dess förmåga att kunna köra snabbt och effektivt, men att den är snygg är ju inte heller fel. Med ett dekalkit kan du välja hur du vill att din enduromotorcykel ska se ut, oavsett vilken modell eller vilket märke du har. På tävlingar är det krav på användning av en godkänd fullface-hjälm, knäskydd och ryggskydd, för att minimera risken för skador. Även stövlar, ett par bastanta handskar och skyddande byxor samt tröja är obligatoriskt vid tävlingar.

Skador

Precis som hos de flesta sporter så kan skador förekomma även inom enduro. Anledningen till att skador inträffar beror till exempel på att man kör i ett högt tempo omgiven av andra förare. Om man då kör in i någon annan eller exempelvis i ett träd så kan det leda till olika skador, stora som små. Oftast så är det överkroppen som tar stryk när detta inträffar. Några vanliga skador inom enduro är bland annat ögonskador, kotskador, handelsskador, nyckelbensskador samt axelskador. Dessa skador kan ske även vid lägre hastigheter.

nullpoint