The Wild One

Motorcyklar

Filmen “The Wild One” från 1953 är den stora föregångaren till de traditionella filmerna om stentuffa motorcykelgäng som terroriserar hela städer. I svensk översättning kallades den “Vild ungdom” och är från början en filmatisering av novellen “The Cyclists Raid”. Denna novell ska ha baserats på verkliga händelser i den amerikanska staden Hollister 1947 där motorcykelgänget “Booze fighters” ställde till med oroligheter. Medlemmarna i klubben var alla gamla krigsveteraner.

Marlon Brando har huvudrollen som gängledaren Johnny Strabler i det stökiga gänget Black Rebels Motorcycle Club som tar över en sömnig liten småstad och förstör allt i sin väg. När ett rivaliserande gäng anländer blir det både romantiska förvecklingar och total anarki. Johnny blir förälskad i polismästarens dotter men det är en romans som är dömd att misslyckas.

Filmen är banbrytande när det gäller att skildra de laglösa motorcykelgängens våldsamma framfart och den bidrog också till att ge Marlon Brando en lysande skådespelarkarriär. Många efterföljare hängde på trenden och skildrade motorcykelgängens hänsynslösa våld. “Hells angels on Wheels” från 1967 är ett ypperligt exempel där bensinmacksbiträdet Poet lyckas bli en del av gänget men han har ingen aning om hur råbarkade de verkligen är. Gänget sprider skräck överallt.

nullpoint