Filmer om motorcyklar

Motorcyklar

För många människor representerar motorcykeln en känsla av obunden frihet och oanade möjligheter. En motorcykel kan nämligen komma upp i farter som en vanlig bil omöjligt kan matcha och styrkan hos denna maskin på två hjul har något lockande och nästan rebelliskt över sig. De flesta har någon gång antingen varit med om eller drömt sig bort i horisonten till det härliga ljudet av en brummande motor, ljumma vindar, dofter och frihet längs en öppen landsväg med solnedgången i blickfånget.

Motorcykeln är en fantastisk maskin att vara på resande fot med och uppleva andra länder ifrån. Denna maskin kan dessutom ofta nå platser som är svårtillgängliga eller omöjliga att nå med bil. Människor som älskar motorcyklar gör det dock av många olika anledningar och det finns en hel uppsjö av både märken och sorter att välja bland. En del älskar att köra motorkross i skogsterräng medan andra tycker om att köra ensamma och njuta av vädret en solig sommardag. För många kan motorcykelköpet handla om att man vill tillhöra en viss klubb och dela sitt intresse med likasinnade medan andra gärna åker på äventyrsresor till bergen med vänner.

Oavsett anledning till varför man älskar motorcyklar finns det likväl något som förenar och det är ofta känslan av äventyr, upplevelse och självständighet. Motorcykeln kräver att både kropp och knopp är med då farterna är höga. Motorcykeln kan också bli ett sätt för individen att uttrycka sig och det finns en mängd olika sätt att låta specialtillverka en egen och unik version.

Motorcykeln i filmens värld förstärker ofta denna bild av frihetslängtan och individualism. Den används också ofta som ett effektivt attribut för att förstärka hjälten eller huvudpersonens karaktär eller unika egenskaper. Filmhistorien har dock kantats av 1950-talets och 1960-talets busar och rebeller som till viss del speglar verkligheten då det på den tiden var vanligt att motorcykeln användes som ett billigt transportmedel inom den växande ungdomskulturen. Hollywood och filmindustrin spann tidigt vidare på den bild som spreds i massmedia och bilden av den tuffe och rebelliske motorcykelåkaren såg dagens ljus.

Vidare används motorcykeln inom de flesta filmgenrer men kanske främst inom action, skräck och drama. Det förekommer också motorcykelfilmer i komedifacket men ofta som parodier. Många känner säkert igen Clint Eastwood i klassikern “Every which way but loose” från 1978 eller “Den vilda fighten” som den svenska översättningen heter. Filmen är en actionkomedi och motocykelgänget “Black Widows” som huvudpersonen Phil Beddoe och hans orangutang Clyde får problem med tar alla priser när det gäller att se både klantiga och fjantiga ut. Här driver filmen hej vilt med de vanligtvis stentuffa motorcykelgängen och knuttarna reduceras till töntar som varken kan klä sig eller använda hjärnan. Det bjuds på motorcyklar, vilda slagsmål, hårda knytnävar, svordomar och en hel del skratt.

nullpoint