Road movie med Easy Rider

Motorcyklar

Kultfilmen “Easy Rider” från 1969 med legendarerna Peter Fonda och Dennis Hopper i huvudrollerna blev själva startskottet för den amerikanska motorcykelfilmsgenren och fenomenet road movie såg dagens ljus. De båda skådespelarikonernas rebelliska styling och de choppers de körde blev också föremål för en intensiv dyrkan från den växande ungdomsrörelsen.

Filmen har en mängd bottnar och svidande samhällskritik samsas med en längtan efter både tolerans och frihet när de två vännerna Wyatt (Captain America) och Billy kör sina motorcyklar mellan Los Angeles och New Orleans till soundtracket “Born to be wild”. Klädda som moderna cowboys med solglasögon och fransförsedda skinnjackor som fladdrar i vinden när de kör längs den amerikanska söderns vackra slingrande landskap gör de revolt mot det rådande etablissemanget i 60-talets Amerika.

Filmen var också nyskapande på många sätt då den inte alls följde dåtidens regler om varken dramaturgi, innehåll eller musik. “Easy Rider” var med andra ord precis som titeln antyder en dröm om en avslappnad livsstil där man tar dagen som den kommer. Förverkligandet av denna dröm finner huvudpersonerna när de ger sig av på sina motorcyklar för att hitta det sanna och riktiga Amerika.

Under resans gång stöter de på ett figurgalleri av aldrig tidigare skådat slag med olika typer av hippies och andra samhällsföraktade människor varav den mest kände är Jack Nicholson i rollen som en alkoholiserad advokat. Dessa tre karaktärer har intressanta samtal om tolerans och vad frihet egentligen innebär samtidigt som inställningen till droger är öppet liberal. Wyatt och Billy gömmer till exempel LSD i motorcyklarnas bensintankar och de spenderar en hel del tid höga vid olika lägerplatser.

Detta är tveklöst en film om vänskap och sökandet efter individuell lycka. De båda männen kör sina motorcyklar som hästar och namnen för tankarna till vilda västerns sheriff Wyatt Earp och den laglöse Billy the Kid. Filmen blev oerhört populär och den fick amerikanska män att längta efter att sätta sig på en motorcykel och ge sig iväg i jakt på den frihet och lycka som är djupt allmänmänsklig.

Skådespelarna i “Easy Rider” som egentligen var en lågbudgetfilm blev världskändisar och filmen har fått en enorm publicitet. Även om man mot förmodan inte har sett filmen har de flesta hört talas om den. På många sätt bär den också väldigt konkret ett budskap om att fånga dagen.

nullpoint